Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (Antoine de Saint-Exupéry, 29 Ιουνίου 1900 - 31 Ιουλίου 1944) ήταν Γάλλος συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος και πρωτοπόρος πιλότος. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από το βιβλίο του «Ο Μικρός Πρίγκηπας», το οποίο μεταφράστηκε σε 300 γλώσσες και είναι τρίτο σε πωλήσεις βιβλίο στην παγκόσμια ιστορία, μετά απ' τη Βίβλο και το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ. Ο Εξυπερύ υπήρξε ένας βαθύς φιλόσοφος που αποτύπωνε τη ζωή κι ανέλυε τον προορισμό της. Από την άποψη αυτή το έργο που τον χαρακτηρίζει απόλυτα είναι τα βιβλία του «Γη των Ανθρώπων» και το «Ταχυδρομείο του Νότου», που αποτελούν το απάνθισμα της φιλοσοφίας του.

Γεννημένος από αριστοκρατική οικογένεια, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το αφιέρωσε στην κατάκτηση των αιθέρων της πολιτικής αεροπορίας, της οποίας είναι ένας απ' τους μεγάλους πρωτοπόρους. Ήταν ηγετικός παράγων της δημιουργίας της πρώτης διεθνούς γαλλικής εμπορικής εταιρείας από την οποία ξεπήδησε η Air France, ήταν δοκιμαστής αεροπλάνων της εταιρείας αυτής και πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην πτώση της Γαλλίας - όπου και παρασημοφορήθηκε. 

Ο Εξυπερύ χάθηκε λίγο πριν τη λήξη του πολέμου, στις 31 Ιουλίου 1944, σε μια αναγνωριστική πτήση με το αεροπλάνο του, ένα  P38F-5B, στην παραλία Γένοβας - Αντζιο όπου επρόκειτο να γίνει απόβαση.  Πριν την απογείωση  ο ξενυχτισμένος Εξυπερύ εμπιστεύεται τα γραπτά του στον διοικητή της μοίρας του, Γκαβουάλ. Ο Γκαβουάλ δεν το θεωρεί αυτό καλό σημάδι και διαπιστώνει ότι το δωμάτιο του Εξυπερύ είναι τακτοποιημένο και το κρεβάτι άθικτο, απόδειξη ότι ο συγγραφέας δεν κοιμήθηκε όλο το βράδυ. Τρεις και μισή ώρες μετά την απογείωση ο Εξυπερύ θεωρείται αγνοούμενος και ο Γκαβουάλ υποψιάζεται αυτοκτονία. Η εξαφάνιση του ήδη πασίγνωστου συγγραφέα και πιλότου δημιούργησε μεγάλο θόρυβο.  Επί 50 και πλέον χρόνια οι έρευνες για να βρεθεί το αεροπλάνο του δεν καρποφόρησαν, πράγμα που ως ένα βαθμό εκμεταλλεύτηκαν και τουριστικά ορισμένοι καθώς η φήμη του Εξυπερύ έφτασε το αποκορύφωμά της στην μεταπολεμική εποχή. Τελικά ένας ψαράς, ο Ζαν-Πώλ Μπιάνκο, ανακάλυψε το μπρασελέ του Εξυπερύ που του είχε χαρίσει η γυναίκα του, Κονσουέλο, δυτικά της Τουλόν. Αρχικά δεν τον πίστεψε κανείς, μιας και βρέθηκε πολύ πιο μακριά από την θέση που προέβλεπε η διαδρομή της τελευταίας αποστολής του Εξυπερύ. Αλλά σύντομα ο δύτης-αρχαιολόγος Luc Vanrell εντόπισε και το αεροπλάνο που αναγνωρίστηκε από τον αριθμό του (228233). Τα συντρίμμια του αεροπλάνου του συγγραφέα εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Αεροπορίας του Λε Μπουρζέ στο Παρίσι.

Από μια τυχαία φράση που βρέθηκε ανάμεσα στα τελευταία του χειρόγραφα και έλεγε: …«Κάποια μέρα θα χαθώ πάνω σε έναν μαρτυρικό σταυρό που θα είναι η Μεσόγειος»… σχεδόν όλοι πίστεψαν ότι ο Εξυπερύ αυτοκτόνησε καθώς ήταν λυπημένος απ' την απώλεια των συντρόφων του, την αδιαφορία της γυναίκας του και την στάση του Στρατηγού Ντε Γκωλ, ο οποίος είχε πεισματωθεί από την αρχική άρνηση του συγγραφέα να ενταχθεί στο Γκωλικό στρατόπεδο. Εντούτοις στις αρχές του 2008, ένας παλαίμαχος Γερμανός πιλότος, ο Χορστ Ρήπερτ, 88 ετών, δήλωσε ότι πολύ πιθανόν αυτός ήταν εκείνος που τον κατέρριψε συνδυάζοντας την μέρα και τον τόπο όπου εντοπίστηκε το αεροπλάνο του Εξυπερύ. Δήλωσε μάλιστα ότι ως νέος θαύμαζε τον συγγραφέα και θα ευχόταν τελικά να μην ήταν εκείνος που τον είχε καταρρίψει.

Η Γαλλία και οι γαλλόφωνες χώρες τιμούν τον Εξυπερύ δίνοντας το όνομά του σε δρόμους και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το διεθνές αεροδρόμιο της Λυών ονομάζεται Σαίντ-Εξυπερύ.

Έργα του:

  •     1926: L'Aviateur (Ο αεροπόρος)
  •     1928: Courrier sud (Ο Ταχυδρόμος του Νότου)
  •     1931: Vol de nuit (Νυχτερινή Πτήση)
  •     1938: Terre des hommes (Γη των ανθρώπων)
  •     1942: Pilote de guerre (Πιλότος πολέμου)
  •     1943: Le Petit Prince (Ο Μικρός Πρίγκιπας)
  •     1943: Lettre a un otage (Γράμμα σε έναν όμηρο)
  •     1948: Citadelle, δημοσίευση μετά θάνατον
  •     1982: Γραπτά του πολέμου 1939-1944, επιστολές, δημοσίευση μετά θάνατον

(Υλικό από την Ελληνική Βικιπαίδεια και την Αγγλική Wikipedia)

Αν υπάρχει ένα βιβλίο που έχει αγαπηθεί όσο κανένα άλλο, αυτό είναι ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, ενός ιδιαίτερου παιδιού που έφτασε στη γη από άλλον πλανήτη, είναι ένα μαγικό και διαχρονικό παραμύθι που γράφτηκε για μικρούς αλλά αγαπήθηκε από μεγάλους...