Σαρλ Περώ

Ο Σαρλ Περώ (Charles Perrault, Παρίσι, 1628 – 1703) ήταν Γάλλος νομικός, λαογράφος και συγγραφέας, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Ήταν αδελφός του Κλωντ Περώ, αρχιτέκτονα του Λούβρου. Ο Σαρλ Περώ διαδραμάτισε ρόλο στη φιλολογική διαμάχη στη Γαλλία αναφορικά με την υπεροχή αρχαίων και νεότερων συγγραφέων. Είναι όμως περισσότερο γνωστός σ’ όλο τον κόσμο από τη συλλογή παραμυθιών για παιδιά, «Ιστορίες και παραμύθια μιας προηγούμενης εποχής» (Histoires ou contes du temps passé») που εκδόθηκε το 1697 και είχε υπότιτλο «Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας» (Contes de ma mere l’ oye). Τα παραμύθια αυτά τα έγραψε για τη διασκέδαση των παιδιών του και έφεραν στη λογοτεχνία τη μόδα των «παραμυθιών» (contes de fees). Ανάμεσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται η «Κοκκινοσκουφίτσα», η «Σταχτοπούτα», «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Ο Κυανοπώγων», «Ο Κοντορεβιθούλης» κ. ά.

Μια φορά και έναν καιρό, ζούσε ένας βασιλιάς και μία βασίλισσα που επιθυμούσαν πάρα πολύ να αποκτήσουν ένα παιδί. Κάποια μέρα και αφού είχε περάσει πολύς καιρός, η βασίλισσα πήγε για μπάνιο στην λίμνη.

Μια φορά και έναν καιρό, ένας φτωχός ξυλοκόπος και η γυναίκα του είχαν επτά γιους. Ομως, κάθε παιδί που γεννιόταν ήτανε μικρότερο από το προηγούμενο. Όταν μάλιστα γεννήθηκε το έβδομο, δεν ξεπερνούσε το μέγεθος ενός ρεβιθιού και γι' αυτό όλοι το φώναζαν Κοντορεβιθούλη.

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε ένας γέρος μυλωνάς με τα τρία παιδιά του. Ήρθε ο καιρός και ο μυλωνάς αρρώστησε βαριά και πέθανε. Όταν άνοιξαν τη διαθήκη του είδαν ότι στο μεγαλύτερο γιο του άφηνε το μύλο του, στο δεύτερο γιό άφηνε τον γάιδαρό του και στον μικρότερο γιό άφηνε… μόνο τον γάτο του!