Ο Κορωνογιός

Συγγραφέας παραμυθιού

Μια φορά και έναν καιρό σε μια πόλη της Ελλάδας που λεγόταν Κορώνη, ζούσε ένας πολύ πολύ πλούσιος κύριος, ο κύριος Γιώργος, ο οποίος πέρα από πλούσιος ήταν και πολύ καλός άνθρωπος.

Βοηθούσε οικονομικά φτωχούς ανθρώπους και έκανε πολλές ελεημοσύνες με αποτέλεσμα ο κόσμος να το αγαπάει πάρα πολύ.

Τα χρόνια περνούσαν και η φήμη του κυρίου Γιώργου είχε ξεπεράσει τα στενά όρια της Κορώνης. Τον γνώριζε πλέον όλη η χώρα. «Ο μπάρμπας από την Κορώνη» ήταν το παρατσούκλι του κυρίου Γιώργου. Δεν ήταν πια ένας απλός άνθρωπος. Ήταν ένας θρύλος.

Ο κύριος Γιώργος βοηθούσε όποιον του ζητούσε βοήθεια με αποτέλεσμα κάθε φορά που ένας άνθρωπος δεν είχε χρήματα να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, να λέει «δεν φοβάμαι, έχω μπάρμπα στην Κορώνη».   

Έδινε χρήματα σε φτωχούς, άνοιγε φιλανθρωπικά ιδρύματα και μοίραζε τα χρήματα του για καλούς σκοπούς. «Στον τάφο μου θα τα πάρω;» συνήθιζε να λέει, «θέλω να βοηθάω τους ανθρώπους».

Εν τω μεταξύ ο κύριος Γιώργος και η γυναίκα του ήθελαν πολύ να κάνουν ένα παιδάκι. Παρόλο που είχαν παρά πολλά χρήματα, ένιωθαν θλίψη που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν ένα παιδάκι.

Μέχρι που ο καλός Θεουλης τους έκανε την χάρη και απέκτησαν ένα μωράκι, ένα μελαχρινό αγόρι με όμορφα μάτια, τον Άκη.   

Ο Άκης μεγάλωσε μέσα στα πλούτη και ο κύριος Γιώργος προσπάθησε να τον κάνει καλό παιδί.

Όμως ο Άκης ήταν πολύ παράξενο και κακό παιδί. Δεν ήθελε να μοιράζεται τα παιχνίδια του, δεν ήθελε να παίζει με φτωχά παιδιά, ήταν αλαζόνας. Στο σχολείο μάλωνε με όλα τα παιδιά, στο σπίτι αρνιόταν να πιει όλο του το γάλα και δεν κοιμόταν νωρίς. Οι αγαπημένοι του ήρωες ήταν ο Κακός ο λύκος, ο Δρακουμέλ, ο Καπτεν Χουκ και ο Ρομέο! Ο κύριος Γιώργος έβλεπε τον χαρακτήρα του Άκη και πονούσε από στενοχώρια.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Άκης έγινε πια άντρας και ο κύριος Γιώργος ήταν πλέον παππούς... Ο χαρακτήρας του Άκη όχι απλά δεν άλλαξε με τα χρόνια αλλά έγινε ακόμη χειρότερος. Ήταν πολύ κακός και από όπου περνούσε σκόρπιζε θλίψη, πόνο και στενοχώρια... «Τι να τον κάνω; Γιος μου είναι» συνήθιζε να λέει ο κύριος Γιώργος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον κακό χαρακτήρα του γιού του.

Μέχρι που δεν άντεξε. Έπεσε σε βαριά στενοχώρια και έτσι παππούς που ήταν έφυγε από την ζωή.

Χιλιάδες άνθρωποι έκλαψαν για τον κύριο Γιώργο. «Έφυγε ο μπάρμπας από την Κορώνη» έλεγαν με θλίψη, «αιωνία του η μνήμη».

Μετά τον θάνατο του Κυρίου Γιώργου, όλη η περιουσία του πήγε στον γιο του τον Άκη.

Ο κύριος Γιώργος είχε αφήσει πολύ μεγάλη περιουσία αλλά και τεράστια φήμη, όμως κανείς δεν τον γνώριζε ως κύριο Γιώργο. Όλοι τον ήξεραν ως τον μπάρμπα από την Κορώνη.   

Έτσι λοιπόν αυτός ο τίτλος πέρασε  και στον γιο του, τον Άκη. Μόνο που τον Άκη τον αποκαλούσαν Κορωνο-υιό ή πιο απλά Κορωνογιό!   

Όταν ο Κορωνογιός απέκτησε όλη την περιουσία του πατέρα του, σταμάτησε να βοηθάει τους φτωχούς και έκλεισε όλα τα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Σε ανθρώπους που ζητούσαν την βοήθεια του απαντούσε με ένα σκέτο «όχι» και συμπεριφερόταν με πολύ άσχημο τρόπο σε όλους.   

Οικογένεια δεν έκανε ποτέ, επειδή μισούσε τα παιδιά. Ζούσε μόνος του και ξόδευε την περιουσία του πατέρα του. Δεν είχε φίλους και δεν αγαπούσε κανέναν.   

Η απέχθεια που ένιωθε για τους ανθρώπους είχε ως αποτέλεσμα να απολύσει πολλούς ανθρώπους από τις επιχειρήσεις του πατέρα του, χωρίς κανένα σοβαρό λόγο.

Με τα χρόνια ο Κορωνογιός ξόδεψε όλη την περιουσία του πατέρα του και έγινε φτωχός.

Όμως η φτώχεια δεν τον έκανε να αλλάξει χαρακτήρα. Συνέχιζε να κάνει κακές πράξεις και να μισεί τους ανθρώπους. Κλείστηκε ακόμα πιο πολύ στον εαυτό του μέχρι που μια μέρα εξαφανίστηκε από προσώπου γης.

Το μίσος του Κορωνογιού για τους ανθρώπους ήταν τόσο μεγάλο που έβαλε σαν στόχο, για το υπόλοιπο της ζωής του, να βρει έναν τρόπο να τον θυμούνται για πάντα οι άνθρωποι και το όνομα του να προκαλεί φόβο...

Ταξίδεψε, με όσα χρήματα του είχαν απομείνει, σε ζούγκλες, βουνά και ερήμους προσπαθώντας να βρει ουσίες για να φτιάξει μια αρρώστια τόσο μεγάλη που θα κάνει όλους τους ανθρώπους να βήχουν και να φτερνίζονται.

Μετά από αρκετή προσπάθεια, κατάφερε να φτιάξει έναν γαργαλοϊό, ένα αόρατο ζουζούνι που είχε την ικανότητα να γαργαλάει ο,τι βρει και να μπαίνει παντού, στην μύτη, στο στόμα, στον λαιμό.

Ο Κορωνογιός έριξε τον γαργαλοϊό στην χώρα και πάρα πολλοί άνθρωποι άρχισαν να φτερνιζονται και να βήχουν, επειδή τα αόρατα ζουζούνια τους γαργαλουσαν με μανία.

Ο Κορωνογιός χαιρόταν πάρα πολύ με την στεναχώρια των ανθρώπων και δεν διστασε να δηλώσει ότι εκείνος έφτιαξε τον γαργαλοϊό. Έτσι κι αλλιώς δεν τον ένοιαζε πια η ζωή του. Ήταν χαρούμενος με την θλίψη που είχε προκαλέσει.

Στη συνέχεια, οι άλλοι άνθρωποι έπιασαν τον Κορωνογιό και τον τιμώρησαν σκληρά, βάζοντας τον στην φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.

Το κακό όμως είχε γίνει.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν κολλήσει τον γαργαλοϊό και υπέφεραν από το ατελείωτο γαργαλητό.

Πέρασαν μήνες πολλοί και ο γαργαλοϊός συνέχισε να γαργαλάει πολλούς ανθρώπους. Πλέον κανείς δεν τον ονομαζε γαργαλοϊό. Όλοι οι άνθρωποι κατηγορούσαν και καταριόντουσαν τον Κορωνογιό για αυτό που συνέβαινε. Ο γαργαλοϊός λεγόταν πλέον Κορωνοϊός!   

Ο Κορωνοϊός είχε γίνει φόβος και τρόμος μέσα στην χώρα και ο Κορωνογιός χαιρόταν.. Ο στόχος του να γαργαληθει μέχρι και ο τελευταίος άνθρωπος στη χώρα ήταν πολύ πιθανός.

Όμως ξαφνικά μια μέρα βρέθηκε το αντίδοτο. Οι άνθρωποι το ήπιαν και ο Κορωνοϊός εξαφανίστηκε για πάντα.

Ο Άκης, ο Κορωνογιός στεναχωρήθηκε πολύ που βρέθηκε το αντίδοτο. Ο στόχος του να γαργαληθεί κάθε άνθρωπος δεν πραγματοποιήθηκε. Τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του έμεινε κλεισμένος μέσα στην φυλακή.

Μπορεί ο μπαμπάς του, «ο μπάρμπας από την Κορώνη»,  να είχε μείνει στην ιστορία ως ένας υπέροχος άνθρωπος, όμως ο Κορωνογιός έμεινε στην ιστορία ως ένας πολύ κακός άνθρωπος, παρόμοιος με τον κακό τον λύκο, τον Δρακουμέλ, τον Καπτεν Χουκ, τον Ρομέο και τους υπόλοιπους κακούς ήρωες που τόσο πολύ αγαπούσε.

Λιγα λόγια για τον συγγραφέα

Ποιος ειναι ο Φώτης Λουκάς;

"Είμαι ενας μάχιμος Αστυνομικός που ασχολείται με την ασφάλεια των πολιτών. Όλα αυτά όμως έξω από το σπίτι, γιατί όταν επιστρέφω στο σπίτι γίνομαι ένας κλασικός χαζομπαμπάς που βγάζει παραμύθια για την όμορφη κόρη του."

Διαβάστε κι άλλες ιστορίες του ίδιου συγγραφέα

Πληροφορίες
Κατηγορία παραμυθιού
Ετος πρώτης δημοσίευσης
Προέλευση (περιοχή)
Δώσε αστέρια
Average: 4.4 (351 ψήφοι)

Δημήτριος (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 3 έτη 10 μήνες

Μπράβο κύριε Λουκά άξιος για την δουλειά που κάνετε με τα παραμύθια είναι πολύ ωραία τα διαβάζω στα παιδιά μου κάθε μέρα! Να χαίρεσαι την κόρη σου και όλη την οικογένειά σου! Συνέχισε δυναμικά είμαστε μαζί σου!!

Γιάννης (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 3 έτη 8 μήνες

Σε απάντηση του από Δημήτριος (χωρίς επαλήθευση)

Μπράβο Συγχαρητήρια!!!!!! "Υπέροχο

Λεφτ (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 3 έτη 6 μήνες

Πολύ δυνατό και επίκαιρο παραμύθι, που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον!! Συγχαρητήρια!!