Το άγγιγμα του Μίδα

Μια φορά κι έναν καιρό σε έναν τόπο μακρινό που λεγόταν Φρυγία, ήταν ένας βασιλιάς που τον έλεγαν Μίδα ο οποίος φημιζόταν για τη σοφία, την ευσέβεια και τα πλούτη του. 

Γύρω από το παλάτι του, ο Μίδας είχε έναν κήπο με εξηντάφυλλα τριαντάφυλλα που είχαν εξαιρετικό άρωμα και εκεί υπήρχε μια πηγή με κρυστάλλινο νερό. Μια μέρα ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, περνούσε από τη Φρυγία με τη χαρούμενη συνοδεία του, αλλά ξαφνικά έχασε τον Σιληνό που ήταν ο αγαπημένος σύντροφος και δάσκαλος του.

Μετά από λίγες μέρες οι χωρικοί βρήκαν έναν μεθυσμένο γέρο σάτυρο στον κήπο του Μίδα, στολισμένο με γιρλάντες. Τον πήγαν αμέσως στον βασιλιά και ο Μίδας κατάλαβε ότι αυτός ήταν ο Σιληνός. Έτσι ο Μίδας ανακάτεψε το νερό της πηγής με κρασί και το πρόσφερε στον Σιληνό, τον οποίο φιλοξένησε ευγενικά επί δέκα μέρες, γιατί ήθελε να μάθει τα μυστικά της σοφίας του. 

Για δέκα μερόνυχτα λοιπόν ο Μίδας γλεντοκοπούσε με τον Σιληνό και άκουγε τις περίεργες ιστορίες του γέρου. Ο Σιληνός του είπε για μια τρομερή δίνη, που κανένας ταξιδιώτης δεν μπορεί να περάσει. Πλάι της κυλούν δύο ποτάμια. Στην όχθη του πρώτου ποταμού φυτρώνει ένα δέντρο που όποιος τρώει τους καρπούς του γερνά και μαραζώνει. Αλλά στην όχθη του δεύτερου φυτρώνει ένα δέντρο που οι καρποί του κάνουν τους ανθρώπους ξανά νέους. Μια δαγκωματιά και ο γέροντας γίνεται μεσόκοπος· δύο δαγκωματιές και γίνεται νέος· τρεις δαγκωματιές και γίνεται έφηβος· τέσσερις δαγκωματιές και γίνεται παιδί πέντε δαγκωματιές και γίνεται βρέφος. Αν δαγκώσει και έκτη φορά, εξαφανίζεται εντελώς. 

Τελικά, την ενδέκατη μέρα, ο Μίδας έπεισε τον Σιληνό να γυρίσει στον Διόνυσο, στις όχθες του ποταμού Πακτωλού. Ο Διόνυσος είχε πεθυμήσει το σύντροφο του και, χαρούμενος με την επιστροφή του, είπε στον Μίδα ότι μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε ανταμοιβή: 

«Πες μου μια επιθυμία σου και θα την πραγματοποιήσω».

Στην αρχή ο Μίδας σκέφτηκε την ιστορία του Σιληνού με το δέντρο της νιότης, αλλά μετά θυμήθηκε ένα άλλο περιστατικό: όταν ο ίδιος ήταν μωρό, κάτι μυρμήγκια έφεραν χρυσαφένιους σπόρους σιταριού στα χείλη του - σημάδι ότι θα αποκτούσε τεράστια πλούτη. Έτσι, αντί να διαλέξει τη νιότη, ο Μίδας είπε: 

«Θέλω ό,τι αγγίζω να γίνεται χρυσάφι»

Ο Διόνυσος ικανοποίησε αμέσως την επιθυμία του Μίδα και έτσι ο βασιλιάς αναχώρησε, ενθουσιασμένος με την τύχη του. Καθώς βάδιζε, έσπασε ένα κλαρί βαλανιδιάς και αμέσως έγινε χρυσό! Μετά ακούμπησε μια πέτρα κι ένα σβόλο χώμα και αμέσως έγιναν κι αυτά χρυσάφι. Το ίδιο συνέβη και όταν μάζεψε ένα στάχυ σταριού. Έκοψε ένα μήλο και αυτό έγινε χρυσό, όπως τα μυθικά μήλα των Εσπερίδων. Όταν ο Μίδας έφτασε στο παλάτι του, άγγιξε τις κολόνες στην πύλη και αυτές έγιναν χρυσές! 

Αρχικά, ο Μίδας απέκτησε μεγάλη δύναμη από την ικανότητά του αυτή να κάνει χρυσάφι ό,τι αγγίζει. Σιγά σιγά όμως άρχισε να καταλαβαίνει ότι η επιλογή του ήταν λανθασμένη. Πήγε να πλυθεί αλλά το νερό έγινε αμέσως χρυσό στα χέρια του. Ύστερα ζήτησε φαγητό και κρασί, αλλά όταν άγγιξε ένα κομμάτι ψωμί, έγινε κι αυτό χρυσό! Δάγκωσε λίγο κρέας και παραλίγο να σπάσει τα δόντια του στο σκληρό μέταλλο. Ακόμη και το κρασί, το δώρο του Διόνυσου στους ανθρώπους, γινόταν υγρό χρυσάφι καθώς περνούσε από τα χείλη του. 

Ότι έπιανε ο Μίδας γινόταν χρυσάφι, ακόμα και το ψωμί

Έτσι, ο Μίδας δεν μπορούσε ούτε να φάει ούτε να πιει και σε λίγο άρχισε να νιώθει το μαρτύριο της πείνας και της δίψας. Το χρυσάφι, που κάποτε το ποθούσε με όλη του την ψυχή, είχε γίνει τώρα μισητό. Παρακάλεσε τον Διόνυσο να πάρει πίσω το δώρο του.

Ο Διόνυσος τον λυπήθηκε και του είπε: 

«Για να πάρω πίσω το δώρο μου, πρέπει να πας στις πηγές του ποταμού Πακτωλού. Πλύσου στην πηγή και ξέπλυνε την απληστία σου». 

Αυτό έκανε ο Μίδας και, καθώς πλενόταν, το ποτάμι εξουδετέρωσε το χρυσό του άγγιγμα. Τα νερά γέμισαν χρυσάφι και ακόμη και τώρα το έδαφος στην ακροποταμιά έχει μια χρυσαφένια λάμψη.

Μερικές φορές, τα δώρα των θεών είναι απατηλά. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία του Βασιλιά Μίδα που θεωρούσε τον εαυτό του σοφό αλλά ήθελε ότι αγγίζει να γίνεται χρυσάφι...

- ΤΕΛΟΣ -

Η εικόνα του Βασιλιά Μίδα είναι από τον lifebytes στο DevianArt.

Πληροφορίες
Συλλογή παραμυθιών
Κατηγορία παραμυθιού
Προέλευση (περιοχή)
Δώσε αστέρια
Average: 4.4 (169 ψήφοι)

πανοσ (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 1 έτος 11 μήνες

σοβαρα τωρα? ΑΥΤΟ βρρηκατε να μας πεότε πως διδάσκει η ιστορια του Μιδα?